به گزارش پایگاه خبری صدای جویا از اصفهان، بیدشک (بیدمشک) روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان شاهینشهر ومیمه در استان اصفهان است. این روستا در مجاورت روستای سه و مانند دیگر روستاهای اصفهان دارای قدمتی کهن میباشد. وسایل مشاهده شده در برخی قلعههای قدیمی این روستا و همچنین معماریِ قدیمیترین قلعه این روستا که تقریباً بیشترِ آن تخریبشده، از قدمتی بیش از دو هزار سال برخوردار است.
در این روستا درختان بید و بیدمشک زیادی وجود داشته که بهمرور زمان درختان بیدمشک از بین رفته ولی فعلاً درخت بید باقیمانده است، به همین دلیل نام این روستا به «بیدشک» شهرت یافته است.
از گذشتههای دور راههایی برای دسترسی (بیشتر در قدیم) از غرب به میمه و از شرق به ابیانه و از شمال به کاشان وجود داشته است، درعینحال جادهای فرعی نیز برای عزیمت به روستای کلهرود و در حاشیه مسیر روستای دهلر، قبل از رسیدن به این روستا وجود دارد. در روستای بیدشک ۱۲ هکتار زمین مسکونی، ۵ هکتار زمینهای باغی و ۸ هکتار زمین کشاورزی به چشم میخورد.
این روستا در نزدیکی دامنههای منتهی به کوهستان کرکس از طبیعت زیبایی برخوردار بوده و در فصول گرم سال آب و هوایی دلپذیر دارد. گردشگرانی از شهرهای مجاور و به دلیل نزدیکی، غالباً از شهر اصفهان برای استفاده از طبیعت و محصولات محلی به این روستا سفر میکنند.
در روستای بیدشک قناتی با عنوان «سَرکَریز» با قدمتی طولانی و آبی بسیار زلال و گوارا، «بَندِ بیدشک» آبگیر یا سدی کوچک که در گویش محلی به آن بَند میگویند و دامنه کوههای منتهی به دشتِ بیدشک بالا وجود دارد و از اماکن تفریحی و مورد توجه گردشگران به شمار میرود.
*مدارس روستای بیدشک تعطیل است
روستای بیدشک هماکنون دارای شورای روستا است که بهروز صادقی مسئولیت اداره آن را بر عهده دارد؛ فردی خوشبرخورد با همه اهالی، آمادهمادآ شنیدن سخنان اربابرجوع ودادن جواب مناسب به آنها، پرهیز از هرگونه بیادبی در برخوردها و به جرأت میتوان گفت که ویژگیهای منفی در ایشان بهندرت موجود است. در روستای بیدشک ۲۳ خانوار شامل ۶۵ نفر جمعیت زندگی میکنند که اکثریت آنها ۶۰ سال به بالا هستند. مدارس روستا در حال حاضر تعطیل و روستا تبدیل به پایگاه هوایی شده است.
در ارتباط با اشتغال و فعالیت ساکنان روستای بیدشک باید عنوان کرد که عمده فعالیت مردم روستا به کشاورزی و دامداری اختصاص دارد. کشاورزان این روستا محصولاتی همچون: گندم، جو و علوفه و محصولات باغی گردو، بادام، زردآلو تولید میکنند. دوشادوش مردان تلاشگر روستای بیدشک، زنان روستا به قالیبافی مشغول هستند، البته در قدیم چادرشب بافی هم در میان زنان این روستا رواج داشته است.
*پدرِ سنگ ایران زاده روستای بیدشک است
خالی از لطف نیست که اشارهای هم به آثار تاریخی روستای بیدشک داشته باشیم.گردشگرانی از شهرهای مجاور غالباً از شهر اصفهان برای استفاده از طبیعت و محصولات محلی به این روستا سفر میکنند.
از جاذبه مذهبی روستای بیدشک میتوان به «امامزاده پاسنجدی» اشاره کرد، امامزادهای که مشترک بین روستاهای سُه و بیدشک و فرزند شاهچراغ بوده است. همچنین وجود یک قلعه قدیمی در روستای بیدشک از جاذبههای گردشگری آن به شمار میرود.
یکی از مشاهیر معروف این روستای که به سلطان سنگ ایران شهرت دارد، قنبر رحیمی معروف به «ارباب قنبر رحیمی» است؛ وی متولد روستای بیدشک و کاشف معادن بزرگی همچون عباسآباد محلات و آتش کوه محلات و مرمریت جوشقان و مرمر قصلان قروه و چینی ازنا (دریژان دورود) صنایع سنگ زرگری است.
قنبر رحیمی با استفاده از این سنگها، قطعات سنگ تراورتن و جوشقان را برای برج آزادی و ستونهای سنگی گرانقیمتی برای ایوان قبله اهدا کرد و دیوارهای مقتل امام حسین(ع) در کربلا و حرم حضرت عباس را با سنگهای مرمر روشن تزیین کرده است. هماکنون مجسمه ارباب قنبر در یکی از میادین شهرهای ایتالیا بهعنوان پدر سنگ ایران به نمایش گذاشتهشده است.
*باغات کشاورزی روستا ۱۰ درصد محصولات باغی دارند
آب آشامیدنی مردم روستا از چاه و آب کشاورزی از چشمه تأمین میشود. در حال حاضر علیرغم کمبود آب کشاورزی، باغات کشاورزی روستا ۱۰ درصد محصولات باغی دارند؛ البته اگر خشکسالی ادامه یابد سال آینده مردم آبی برای کشاورزی نخواهند داشت. مکانهای مذهبی روستای بیدشک مساجد علی بن ابیطالب (ع) و «امام حسین (ع)» و حسینیهای بنام «شهید اسدی» میباشد.
این روستا علیرغم کوچک بودن وسعت، شهیدان بزرگی را تقدیم انقلاب کرده است که اسامی این شهدای گرانقدر: علیاکبر پیرمرادیان، ابراهیم اسدی، رضا رحیم زاده، غلامرضا نیک بنیاد، حمید زارعی بیدشکی و شیخ محمد محبی است.
*مروری بر عملکرد شورای بیدشک
اعضای شورای روستای بیدشک در حال حاضر آقایان: بهروز صادقی، ابراهیم پرستش، حسین محمدی هستند و اقدامات بسیار ارزندهای را در کارنامه عملکرد خود به ثبت رساندهاند.
اقدامات انجامشده شورای روستای بیدشک:
۱) تعویض شبکه آب آشامیدنی به متراژ ۲ کیلومتر
۲) لایروبی بند کشاورزی
۳) جدولگذاری ۵۰ درصد پیادهروهای روستا و بقیه در حال انجام است
۴) تکمیل و احداث و تجهیز ساختمان شورا
۵) تکمیل طرح روشنایی معابر
۶) کانالکشی مسیر جویهای کشاورزی
۷) طرح سنگفرش ورودی روستا ۵۰ درصد
۸) احداث و تجهیز خانهی روستا توسط خیر با همکاری شورا
۹) نصب بیش از ۲۰ سطل زباله و جمعآوری آن بهصورت نیمه مکانیزه
برنامههای پیگیری شده و در دست اقدام شورا:
۱) تکمیل طرح آسفالت و کانیو و جدول معابر روستا
۲) ساماندهی و دیوار کشی آرامستان روستا
۳) احداث سرویس بهداشتی عمومی
۴) پیگیری جهت احداث دکل اینترنت
۵) پیگیری جهت رفع مشکل نقص آنتن دهی موبایل
۶) پیگیری اصلاحیهی طرح هادی
۷) پیگیری دهیاری روستا
۸) تجهیز مسجد و تکمیل توسط خیرین با همکاری شورا
۹) تجهیز و تعمیر مسجد امام حسین (ع)
۱۰) تهیهی لبنیات، نانوایی، خشکبار، دامداری به اطراف و شخصی
*مشکلاتی که هنوز برطرف نشدهاند
با این وجود روستای بیدشک هنوز مشکلاتی دارد که ازجمله آنها تأمین آب برای کشاورزی، تأمین برق جهت پمپاژ آب کشاورزی، آسفالت کوچهها و معابر، ادامه کانال کشاورزی، مکانیزه کردن و جمعآوری سطلهای زباله، ادامه طرح تعویض شبکه آب آشامیدنی، احداث سرعتگیر و راهنما در ورودی روستا، اصلاح شبکه برق عمومی مسجد امام حسین (ع) و حسینیه، ترمیم و مرمت اولین حمام خورشیدی روستا که به علت یخزدگی از بین رفته است، به شمار میرود.
*توجه به روستاها نباید از مدار اولویت خارج شود
نقش و جایگاه روستاها در فرایندهای توسعه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در مقیاس محلی، منطقهای، ملی و بینالمللی و پیامدهای توسعه نیافتگی مناطق روستایی چون فقر گسترده، نابرابری فزاینده، رشد سریع جمعیت، بیکاری، مهاجرت، حاشیهنشینی شهری و غیره موجب توجه به توسعه روستایی و حتی تقدم آن بر توسعه شهری گردیده است. توجه به روستاها و رفع مشکلات روستاییان باید دغدغه و اولویت اصلی مدیران مربوطه در راستای جلوگیری از افزایش مهاجرت به شهر باشد.
ضرورت تقدم و توجه به توسعه روستایی نسبت به توسعه شهری بهاینعلت نیست که اکثریت جمعیت جهان سوم در مناطق روستایی قرار دارند، بلکه بهاینعلت است که راهحل نهایی مسئله بیکاری شهری و تراکم جمعیت، بهبود محیط روستایی است.
*روستای جهادآباد
اما روستای جهادآباد که در دهستان برخوار غربی از توابع بخش مرکزی شهرستان شاهینشهر و میمه و در فاصله ۱۵ کیلومتری شاهینشهر واقعشده است.این روستا در ۵۱ درجه و ۲۲ دقیقه طول جغرافیایی و ۳۲ درجه و ۵۲ دقیقه عرض جغرافیایی قرار دارد.
روستای جهادآباد از جنوب به سیل بند، از غرب به سایت نظامی هوانیروز از شرق به زمینهای زراعی و از شمال نیز به زمینهای زراعی محدود میشود. این روستا در کف یک دشت هموار درست در نقطهای که مظهر دو قنات اصلی منطقه بوده شکلگرفته است، این قناتها از ارتفاعات سمت غرب و جنوب غربی آبادی سرچشمه میگیرد.
در سمت شمال و شمال شرقی و جنوب شرقی جهادآباد نیز زمینهای زراعی و تعداد محدودی باغات شکلگرفتهاند، بنابراین بهخوبی علت شکلگیری روستا در این نقطه مشخص میباشد.
در حال حاضر جایگاه هسته اولیه روستا به دلیل بافت قدیمی و بعضاً مخروبهای که در سمت شمال شرقی روستا وجود دارد مشهود بوده که در اطراف نهر و کاروانسرای تاریخی تشکیلشده است، پس از آن در دورههای بعد آثار خانههای قدیمی را که بهطرف غرب و جنوب پیشروی کردهاند میبینیم.
مرحله دوم توسعه این آبادی، منازل مسکونی است که در سمت غرب محور اصلی و در سالهای قبل از انقلاب ساختهشده است و مرحله سوم توسعه جهادآباد منازل ساختهشده در طرحهای تفکیکی سمت شمال و جنوب روستا است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی احداثشدهاند و دارای بافت شطرنجی و منظم هستند.
درباره وجهتسمیه روستای جهادآباد نیز باید گفت که این روستا در گذشته به دلیل زندگی اهالی روستا در یک سری چادرهای سیاهرنگ با عنوان چاله سیاه معروف بوده است و در زمان انقلاب بهوسیله جهاد سازندگی توسعهیافته و به جهادآباد تغییر نام داده است.
بررسی وضعیت مهاجرت این روستا نشان میدهد که هرساله تعدادی از خانوارهای ساکن شهر آن را بهقصد نقاط دیگر ترک میکنند و در همین حال تعدادی نیز این شهر را بهعنوان محل زندگی جدید خود انتخاب میکنند.
اما با توجه به اینکه شغل غالب ساکنان روستای جهادآباد فعالیت در صنعت آلومینیوم و درب و پنجره است، این روستا میتواند در آیندهای نهچندان دور به قطب صنعتی شهرستان تبدیل شود. در حال حاضر «سیدایمان ترابیان» دهیار روستای جهادآباد است، وی دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی گرایش منابع نیروی انسانی است که در سوابق کاری او عناوینی همچون دهیار انتخابی دوره سوم شوراهای اسلامی روستای مورچهخورت، و دهیار منتخب دوره چهارم شورای اسلامی جهادآباد (ده سال سابقه دهیاری) و منتخب دوره پنجم شورای جهادآباد به چشم میخورد.
امروز برای آشنایی هر چه بیشتر با این روستا و ویژگیهای آن، گفتگویی را با «سیدایمان ترابیان- دهیار روستای جهادآباد» انجام دادهایم که مشروح آن در ادامه از نظرتان میگذرد:
شورای روستای جهادآباد شامل چند نفر هستند؟
روستای جهادآباد یک شورای ۳ نفره دارد که اعضای آن شامل آقایان: حسین خسروی (با ده سال سابقه عضویت در شورای اسلامی روستای جهادآباد و هشت سال ریاست شورای بخش مرکزی شهرستان و چهار سال عضو شورای اسلامی شهرستان شاهینشهر و میمه)، منوچهر خسروی (دوازده سال سابقه عضویت در شورای اسلامی روستای جهادآباد، هشت سال سابقه حضور در کمیته عمران روستا) و حیدر خسروی (هشت سال سابقهی عضویت در شورای اسلامی روستای جهادآباد) میباشد.
دهیاران در پیشرفت و توسعه روستاها چه نقشی دارند؟
یکی از نقشهای مهمی که دهیاریها باید انجام دهند این است که سعی کنند از مسائل علمی بهویژه در بخش کشاورزی و صنعت جهت پیشرفت روستاها بهره ببرند. این دهیار است که میتواند با برنامهریزی برای روستا، باعث پیشرفت و توسعه در روستا شود.
وظایف تفضیلی دهیار و دهیاری جهت اداره و حفظ توسعه پایدار روستا بر اساس قانون شوراها و با رعایت قوانین و مقررات مربوط ۴۷ بند است که بخشی از آنها شامل: بهبود وضع زیستمحیطی روستا، کمک به شورا در خصوص بررسی و شناخت کمبودها و نیازها، تشویق و ترغیب روستاییان به انجام اقدامات لازم در جهت رعایت سیاستهای دولت، مشارکت و همکاری با شورا در جهت پی گیری اجرای طرحهای عمرانی اختصاصیافته به روستا، همکاری مؤثر با سازمان ثبتاحوال در جهت ثبت موالید و متوفیات و تهیه آمار مربوط، تأمین اراضی مورد نیاز مرتبط با اهداف و وظایف دهیاری پس از اخذ مجوز قانونی، همکاری مؤثر با مسئولان ذیربط در جهت حفظ و نگهداری منابع طبیعی واقع در محدوده قانونی و حریم روستا، تشویق و ترغیب روستاییان به توسعه صنایعدستی و اهتمام به ترویج، توسعه و بازاریابی محصولات کشاورزی و دامی روستا، اجرای مصوبات شورا، همکاری با نیروی انتظامی و ارسال گزارش پیرامون وقوع جرائم و اجرای مقررات خدمت وظیفه عمومی، حفظ نظم عمومی و سعی در حل اختلافات محلی، اعلام فرامین و قوانین دولتی مربوط و پیگیری حسن اجرای آنها، مراقبت، حفظ و نگهداری اموال و تأسیسات عمومی در اختیار دهیاری، همکاری با سازمانها و نهادهای دولتی و ایجاد تسهیلات لازم برای ایفای وظایف آنها، مراقبت بر اجرای مقررات بهداشتی و حفظ نظافت و ایجاد زمینه مناسب برای تأمین بهداشت محیط، ارسال گزارشهای درخواست شده به شورا در موعد مقرر توسط دهیار، حضور دهیار درزمان و مکان مقرر و پاسخگویی به سؤالات در صورت تقاضای شورا، ارسال گزارش ماهانه فعالیتهای دهیاری برای شورا و رونوشت آن به بخشداری، تهیه تعرفه عوارض با همکاری شورا و ارائه آن به شورای اسلامی بخش بهمنظور تصویب و طی سایر مراحل قانونی، وصول عوارض مصوب مراجع قانونی و مصرف آن در موارد معین، مراقبت بر وضعیت بهداشتی گرمابهها، نانواییها، قصابیها، قهوهخانهها و فروشگاههای مواد غذایی و بهداشتی بر اساس ضوابط و مقررات مربوط و معرفی اماکن غیربهداشتی به مسئولان ذیربط، برآورد، تنظیم و ارائه بودجه سالانه دهیاری و متمم و اصلاح آن به شورا جهت تصویب، اهدا و قبول اعانات و هدایا به نام روستا با تصویب شورا، فراهم نمودن زمینه ایجاد خیابانها، کوچهها، میدانها، پارکها، فضاهای سبز، ورزشی و آموزشی مراکز تفریحی عمومی و مجاری آب و توسعه معابر و اجرای آنها از طریق دهیاری و همکاری در زمینه طرح بهسازی روستا، تنظیف، نگهداری و تسطیح معابر و انهار عمومی و مجاری آبها و فاضلاب و لایروبی قنوات مربوط به روستا و تأمین آب و روشنایی در حد امکان، کمک در احداث تأسیسات تولید و توزیع آب، برق و مخابرات و تعیین نرخ آن در روستا تا زمان اقدام مراجع ذیربط (وزارتخانههای جهاد کشاورزی، نیرو، پست و تلگراف و تلفن و شرکت آب و فاضلاب روستایی)، مراقبت بر بهداشت ساکنان روستا و تشریک مساعی با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای واکسیناسیون در جهت پیشگیری از بیماریهای واگیر، جلوگیری از تکدی گری و واداشتن متکدیان به کار، انجام معاملات دهیاری اعم از خرید وفروش اموال منقول و غیرمنقول، مقاطعه، اجاره و استجاره، ایجاد و سازماندهی غسالخانه و گورستان و تهیه وسایل حمل اموات و مراقبت در انتظام امور آنها، اتخاذ تدابیر لازم برای حفظ روستا از خطر سیل و حریق و رفع خطر از بناها و دیوارهای شکسته و خطرناک واقع در معابر و اماکن عمومی و تسطیح چاهها و چالههای واقع در معابر بر اساس مصوبات شورا، معرفی خانوادههای بیسرپرست و بیبضاعت به سازمان بهزیستی کشور و کمیته امداد امام خمینی و مساعدت به آنها در حد امکانات، همکاری در نگهداری و تسطیح راههای واقع در حریم اراضی روستا از طریق خودیاری اهالی روستا و دستگاههای ذیربط، مساعدت و همکاری با کشاورزان در جهت معرفی محصولات کشاورزی و تولیدات صنعتی و صنایعدستی روستا در مراکز شهری و نمایشگاههای ذیربط، همکاری با واحدهای امدادرسانی در هنگام وقوع حوادث و سوانح غیرمترقبه و بلایای طبیعی و شناسایی زمینههای اشتغال و مساعدت در جهت تأمین کار برای افراد جویای کاربا همکاری دستگاههای ذیربط است.
مردم این روستا بیشتر به چه شغلهایی گرایش دارند؟
شغل مردم روستای جهادآباد دامداری، کشاورزی و محصولات کشاورزی باغات کشاورزان انار، کشت جو و گندم است. باغات میوه بهویژه انار و گردو زیباییهای این روستا را چندین برابر کرده است. البته مردم این روستا فعالیتهای گسترده صنعتی از قبیل ساخت درب و پنجره آلومینیومی، آهنی و شیشهبری و زنان خانهداری است.
بیشتر درباره امکانات روستا توضیح دهید!؟
روستای جهادآباد امکانات زیادی همچون آب، برق، گاز، تلفن و اینترنت و ساختارهای زیربنایی، آب شرب دارد.
این روستا دارای دو مسجد بنامهای «مسجد جامع روستا و آیت اله منتظری» و حسنیه هل أتی، گلزار شهدا و آرامستان بهشت رضا (ع)، است.
در روستای خانه بهداشت روستایی وجود دارد، همچنین دو مدرسه دخترانه تا مقطع اول دبیرستان و مدرسه پسرانه بنیاد برکت (مقطع اول دبیرستان)، برای ارتقای تحصیل دانش آموزان بنا شده است.
وجود نخبگانی همچون «گلنوش خسروی» فرزند رحیم عضو تیم ملی فوتسال و «زهرا خسروی» فرزند روح اله نفر اول استان در دفاع شخصی بر ارزشهای روستای جهادآباد افزوده است.
نقش این روستا در دوران دفاع مقدس چگونه بود؟
دلاوران دیار پرافتخار جهادآباد چون نگینی درخشان در طول تاریخ خوش درخشیدهاند و همچون کوهی با صلابت در حفظ و حراست از مرزهای ایران اسلامی بهویژه در دوران ۸ سال دفاع مقدس همیشه استوار و جاوید ماندهاند.
روستا ما دارای ۱۵ شهید که ۹ نفر آنها در روستا بهنامهای شهیدان: سردار احمد خسروی، احمد خسروی، حسین خسروی، ایرج خسروی، ایرج خسروی، محمود خسروی، رسول خسروی، محمد فروتن، مجید خسروی و ۵ شهید خارج از روستا بهنامهای شهیدان: اصغر دباغیان، علی دباغیان، محمدباقر خسروی، رجبعلی خسروی، اکبر خسروی، سید مصطفی هاشمی است که خون خود را پای درخت اسلام ریختند.
اشارهای به آثار تاریخی روستای جهادآباد داشته باشید؟
آثار تاریخی این روستا شامل: حمام قدیمی روستا، برج دیدهبانی سهشاخه، گیاهان دارویی، کتیرا، خاکشیر، اسپند، پونه، بابونه است. اما یکی از جاذبههای زیبا و دیدنی روستا، کاروانسرای شیخ علیخان زنگنه (کاروانسرای عباسی جهادآباد) است که در ۱۵ کیلومتری غرب شاهینشهر و مسیر آن از جاده قدیم تهران اصفهان در بالا دست شاهینشهر واقعشده است.این بنای تاریخی به دستور شاهعباس در منطقه شکار قمشلو ساخته شد و در مسیر اصفهان بهطرف غرب و کشور عراق است که در دولت صفوی جزء ایران بوده است.
کاروانسرای جهادآباد با مساحتی بالغبر ۶۵۰۰ مترمربع دارای پلان مربع شکل همانند دیگر کاروانسراهای کشور و استان است با این تفاوت که در دو طرف هشتی ورودی، در جبهه جنوبی دارای دو حیاطخلوت میباشد و عملاً دارای یک حیاط مرکزی و دو حیاط کوچک میباشد.این کاروانسرا همانند کاروانسرای گز و مادرشاه بهعنوان کاروانسراهای سلطنتی به شمار میآید و در سر در خود دارای تزئینات آجری و کاشیکاری میباشد.
کاروانسرای جهادآباد را شاهعباس با دو کاربری مجموعه بینراهی برای کاروانها و مسافران کربلا و شکارگاه خود بنا کرد و شاهعباس هنگام شکار از آن استفاده میکرده است.
فعالیتهای گردشگری، تفریحی، فراغتی و اسکان اقامت با مطالعه و بررسی، تجزیهوتحلیل بهمنظور دستیابی و الگوهای مناسب از نظر اقتصادی برای دستیابی به اهداف مهم است که کاروانسرا میتواند در راستای سیاست توسعه گردشگری و ایرانگردی و نزدیک بودن به شاهینشهر استفاده شود. از دیگر بناهای تاریخی جهادآباد، آسیاب آبی آن بوده که فقط خرابهایی از آن باقیمانده است.
تاکنون چه اقدامات عمرانی در روستا انجامشده و عملکرد دهیاری جهادآباد را چگونه ارزیابی میکنید؟
کارنامه عملکرد دهیاری جهادآباد بسیار درخشان بوده و رضایتمندی مردم را به همراه داشته است.
باید به این مهم اشارهکنم که تاکنون اقدامات زیادی در این روستا انجامشده است که ساخت و راهاندازی ورزشگاه شهدای جهادآباد، ساخت بلوار اصلی امام علی (ع)، ساخت میدان امام علی (ع)، ساخت آرامستان بهشت رضا (ع) به همراه سایه بان و سایر تجهیزات، پیگیری ساخت مدرسهی نوساز روستا بنام بنیاد برکت، ساخت و نصب سطلهای زباله در سطح معابر روستا، پیگیری و اجرای جدولسازی و آسفالت معابر روستا و پیگیری جهت شانه سازی جاده شاهینشهر به جهادآباد ازجمله این اقدامات بوده است.
از دیگر فعالیتهای انجامشده میتوان به نصب پایههای روشنایی در بلوار اصلی روستا، کاشت بیش از هشت هزار اصله نهال در فضای سبز روستا و آرامستان بهشت رضا (ع)، اجرای سیستم اواه کشی آب قطرهای بابت فضای سبز روستا، پیگیری در راستای آغاز بکار ساخت مرکز بهداشت، پیگیری جهت واگذاری کاروانسرای عباسی روستا به بخش خصوصی در راستای حفظ و مرمت آن، پیگیری در راستای صدور اسناد مالکیت برای املاک روستا (که امیدواریم تا پایان سال جاری اسناد مذکور صادر شود)، دعوت و همکاری با سرمایهگذاران خصوصی جهت ایجاد گلخانه در مجاورت روستا، پیگیری در راستای ساخت پایگاه هلالاحمر بین جادهای و ایجاد کارگاه صنایعدستی در روستا با همکاری اداره بهزیستی شاهینشهر بهمنظور اشتغالزایی زنان خانهدار و معلولان روستا اشاره کرد.
وجود چه مشکلاتی ساکنان روستای جهادآباد را رنج میدهد؟
رسیدگی به روستاها اهمیت زیادی دارد و ازلحاظ علمی و در سطح دنیا رسیدگی به روستاها خیلی بیشتر از شهرها مورد توجه میباشد؛ اگر روستاهای ما خالی از سکنه شود شهرها از بین میروند زیرا روستاها تولیدکننده هستند. ازجمله ملزومات توسعه و آبادانی کشور، توسعه روستایی است. چراکه خودکفایی و توانمندی روستا، بهمثابه کانون تولید و ارزشآفرینی، افزایش تولید ثروت ملی از یکسو و کاهش بسیاری از آسیبهای اجتماعی از سوی دیگر را به دنبال خواهد داشت.
کمبودهای روستای جهادآباد را میتوان مواردی همچون عدم وجود دستگاه خودپرداز، روشنایی کافی در شب در جاده شاهینشهر به جهادآباد، باریک بودن عرض جاده بین شاهینشهر به جهادآباد، دور بودن از مراکز انتظامی و امنیتی، عدم وجود اورژانس در روستا، عدم وجود خط واحد از روستا به شهر علیرغم فاصله پانزده کیلومتری، عدم وجود آتشنشانی، نبود پزشک همهروزه در روستا، مجاورت روستا با منطقه پروازی هوانیروز نام برد.
*روستای دهلر
شهرستان شاهینشهر و میمه، از شمال به استان مرکزی، از شرق به شهرستانهای کاشان، از جنوب به اصفهان و از غرب به شهرستانهای نجفآباد و خمینیشهر و گلپایگان محدود است.
این شهرستان دارای دو بخش شامل بخش مرکزی و میمه و ۶ شهر بهنامهای: شاهینشهر، گز، میمه، وزوان، لای بید، گرگاب و ۱۹ روستا بهنامهای ازان، زیاد آباد، دهلر، حسن رباط، لوشاب،موته، ونداده، خسروآباد، سعیدآباد، قاسمآباد، چغاده، مراوند، رباط آغا کمال، باغمیران، سه، کلهرود، بیدشک، مورچه خورت و جهاد آباد میباشد.
درباره وجهتسمیه روستای دهلر باید به این نکته اشاره کرد که در زمان قدیم، قومهای لر در این روستا زندگی میکردند. در حال حاضر وسعت محدوده سکونت روستای دهلر ۱۷ هکتار است و در کنارآن ۶ هکتار زمین کشاورزی،۶ هکتار باغات و ۱۲ هکتار زمین زراعی نیز وجود دارد.
شغل غالب مردم دامداری و کشاورزی میباشد. حدوداً ۵ هزار دام در روستا موجود است. خانمها اکثراً قالیبافی و استادهای قالیبافی ماهر در این روستا زندگی میکنند. جمعیت روستای دهلر ۶۴ نفر در قالب ۲۲ خانوار است که درعینحال ۳ هزار نفر جمعیت شناور دارد.
این روستا دارای امامزاده عبدالله و مسجد علی (ع) میباشد و تنها حسینیه روستا نیز سال ۵۷ ساخته شده است.
در این روستا آثار تاریخی بسیار ارزشمندی همچون کاروانسرای شاهعباسی، چشمه کوه سفید و سایر چشمهها به چشم میخورند که همگی جاذبههای گردشگری به شمار میروند.
بنای تاریخی کاروانسرای عباسی (مادر شاه) در دوره صفویه شاهعباس دوم حدوداً ۴۱۵ سال پیش بنا شده که در آن زمان محل آمد و شد سفرا و نمایندگان کشورهای دیگر در بدو ورود به پایتخت ایران و دیدار با پادشاه بوده است. این بنا که متعلق به خاندان سلطنتی بوده هزینه ساخت آن را مادر شاه دربار بهواسطه نذری پرداخت میکند. در این محل سفرا و نمایندگان خود را محیای دیدار با پادشاه ایران میکردند و پیشقراولان دربار هریک از افراد را بنا به کسوت، شان و جایگاه آنان با مرکب شایسته تا دربار شاه همراهی میکردند.
حیاتوحش روستای دهلر قوچ و میش دارد و گیاهان دارویی آن آویشن، بابونه، گزنه، ریواس، قدومه و بارهنگ میباشد.
حسن عزیزپور رئیس شورای دهلر به دیگر جاذبههای این روستا اشاره و تصریح میکند: منطقه شکارممنوع کرکس، کوه سفید، گنداب، چاه شور، کوه اسمین، دو گوش و کلنگ در این روستا واقع شده و البته رودخانهای که در پی بحران کمآبی، خشکشده است. وی افزود: خوشبختانه در حال حاضر چشمه دشت لی، چشمه برج علی، چشمه درب باغا، چشمه گل تنگی، چشمه زیربند، همگی دارای آب هستند اما چشمه پشت حمام و چشمه اصلی آب کشاورزی محمد آقا از بحران کمآبی در امان نبودند و هماکنون خشکشدهاند.
همچنین اظهار نمود؛ سن اهالی روستای دهلر بالای ۶۰ سال است که حدود ۹ نفر جوان زیر ۳۵ سال و مابقی اهالی بالای ۶۰ سال سن دارند.
*بزرگترین مشکل کشاورزان دهلر تأمین آب است
رییس شورای روستای دهلر با اشاره به شغل و معیشت مردم این روستا خاطرنشان میکند: شغل اکثر مردم روستا کشاورزی و تولید گندم، جو و علوفه است که استفاده داخلی دارد و محصولات باغی مردم انواع میوهها بهخصوص انگور و انار میباشد.
وی ادامه میدهد: مایحتاج مردم از مرکز بخش تهیه میشود ولی نان و لبنیات در منازل روستاییان تهیه میشود.
عزیزپور با تأکید بر اینکه در پی خشکسالیهای اخیر، بزرگترین مشکل کشاورزان تأمین آب مورد نیازاست، میگوید: متأسفانه خشکسالی و کمآبی در روستای دهلر باعث خشک شدن باغات و زمینهای کشاورزی شده است.
او تصریح میکند: اگر در شمال روستای دهلر ساخت یک سد که البته که تحقیقات و مطالعات جهت احداث آنهم انجامشده است، در دستور کار مسئولان قرار گیرد، میتوان از هدر رفت آب چشمهها جلوگیری و با کنترل سیلابهای فصلی، مشکل کمآبی این روستا را برطرف کرد. اگر تأمین بودجه برای احداث سد محقق شود، چشمهها و قناتها آبگیری بهتری میکنند و مردم با وجود آب به روستا باز میگردند و مهاجرت معکوس را شاهد خواهیم بود.
وی تأکید میکند: تأمین آب موردنیاز کشاورزان علاوه بر توسعه کشاورزی مانع از گسترش مهاجرت کشاورزان به شهرها میشود.
عزیزپور معتقداست خودکفایی و توانمندی روستا، بهمثابه کانون تولید و ارزشآفرینی، افزایش تولید ثروت ملی از یکسو و کاهش بسیاری از آسیبهای اجتماعی از سوی دیگر را به دنبال خواهد داشت. وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نقش اهالی روستای دهلر در دوران ۸ سال دفاع مقدس، اظهار میکند: پدران و مادران این روستا با صدور اولین دستور امام راحل برای دفاع از مرزهای کشور، جگرگوشههایشان را به جبهه فرستادند و «شهید» تحویل گرفتند که شهیدان «حمیدرضا طاهری» و «محمد رحمانی» شهدای روستا میباشند.
با اشاره به امکانات آموزشی این روستا، بیان میکند: در این روستا یک مدرسه برای تحصیل دانش آموزان وجود داشت که تخلیهشده و دانشآموز ندارد و ادامه میدهد: در حال حاضر یک دانشآموز در مقطع ابتدایی، یک نفر در مقطع دبیرستان و یک نفر در مقطع دانشگاه وجود دارند که هر سه در بیرون از روستا تحصیل میکنند.
عزیز پور با اشاره به تولیدات دامی مردم روستای دهلر میگوید: لبنیات روستا در داخل آن تهیه میشود اما بیشک چنانچه دامداری روستا تقویت شود، این روستا قادر خواهد بود گوشت شهرستان را تأمین کند. در خصوص نقش شوراها در توسعه پایدار روستاها، میگوید: شوراهای اسلامی بهعنوان یکنهاد قانونگذاری در مقیاس کوچک و محلی میتوانند کمبودهای موجود در روستای خویش را بهخوبی شناخته و نسبت به آنها برنامهریزی نمایند و حتی درانعکاس موانع و مشکلات توسعه روستای مربوطه، مراتب را به شورای بخش اطلاع داده تا تصمیمگیریهای لازم برای رفع مشکلات دررده های بالای مدیریتی انجام گیرد.
*با ساخت سد ۹۹ درصد آب کشاورزی روستای دهلر تأمین میشود
رئیس شورای روستای دهلر اعضای شورا را شامل آقایان: حسن عزیزپور، حسن اسدی و یدالله طاهری خوانده و تصریح میکند: شوراهای روستا بهعنوان نهادهای مردمی و محلی که مدیریت روستاها را به عهدهدارند میتوانند با سیاستگذاری، مدیریت و اجرای برنامههای مختلف، توسعه زیرساختهای لازم، کمک به جذب منابع مالی و اموری از این دست، در توسعه روستاها نقشی اساسی ایفا کنند.
عملکرد شورای روستای دهلر:
۱* حفاری و احداث چاه لولهکشی و اتصال به شبکه قدیم روستا در سال ۹۳
۲* تجهیز وسایل داخلی درمانگاه و حضور پزشک هفتهای یک روز
۳* نصب سطلهای زباله
۴* سنگفرش ۷۰ درصد معابر و کف پیادهروها
۵* تعمیر و ترمیم سقف و آبانبار امامزاده
۶* تعمیر و ترمیم ایزوگام سقف مسجد
۷* تعمیر سقف اتاقک نگهبانی
۸* تعمیر سقف درمانگاه
۹* لایروبی ۲ سالهی چشمهها و قنات
۱۰* تجهیز حسینیه با همیاری اهالی روستا
۱۱* آسفالت معابر در دست اقدام
۱۲* پیگیری احداث و ساخت سد از سال ۹۳ تاکنون (جانمایی آن انجام و مطالعات صورت گرفته است که منتظر بودجه برای شروع کار میباشد و چنانچه بودجه مصوب و اجرایی شود ۹۹ درصد آب کشاورزی تأمین میگردد که برآورد بودجه یک و نیم میلیارد میباشد).
۱۳*حفر جوی خاکی برای عبور سیلابها و سیل بند شمال روستا
۱۴* بیمه حوادث همه ساکنین در روستا
۱۵* جدولکشی خیابان اصلی روستا
۱۶* برقراری اینترنت پرسرعت wi-fi
*روستای مورچهخورت
ذرهذره خاک مورچهخورت لبریز از غرور است، ارگ آن چشم هر بینندهای را به خود خیره و به تحسین بر میانگیزد. دروازه ورودی به پایتخت کهن ایران ارگ مورچهخورت با مساحت ۳۳ هزار مترمربع و ابعاد تقریبی ۱۴۰ در ۱۸۵ متر و زیربنای ۷۰ هزار مترمربع در مرکز روستا قرار دارد. دو ورودی اصلی که در جبهه جنوب غربی و شمال غربی در دو راستای عمود بر هم قرار دارند بهوسیلهی گذر اصلی به هم متصل میشوند. وجود همهی امکانات و ابنیه در قلعه حکایت از آن دارد که اگر درب قلعه بسته میشد هیچ نیازی مردم برای تأمین معاش نداشتند. برای ورود به قلعه باید از سمت جنوب غربی بعد از گذشتن از یکی از ورودیهای زیر برج دیدهبانی وارد شد و با عبور از هشتی بزرگی به فضای داخلی قلعه رسید. دربهای ورودی از چوبهایی با ضخامت ۲۵ سانتیمتر از ورقهای ضخیم فلزی با میخهای آهنی بزرگ که به هم متصل است ساختهشده. گذرگاههای اصلی پرپیچوخم بین دروازههای اصلی که حاکی از معماری شگفتانگیز آن زمان بهطوریکه شناخت مسیر را برای عابران غیربومی دشوار میکند. کوچههای تنگ و اتصال آنها به خانههای قدیمی همسایههای مجاور ترکیبی به وجود آورده تا هم بادهای منطقه را کنترل و هم سدی جلوی ورود سواران دشمن به داخل قلعه باشد. در کنارگذر اصلی قلعه راستهی بازار تاریخی روستا قرار دارد که شامل مغازههای کوچک، کارگاههای صنایعدستی و انبارهای نگهداری کالا و اجناس است که در گذشته نقش مهمی برای معاملات مردم قلعه و مورچهخورت با تجار بیرون و مسافران داشته است. گذرها و ساباط ها با عبور از میان خانهها، فضاهای عمومی، مسجد جامع، مجموعهی حمام، امامزاده علی (ع)، حسینیه، راستهبازار و نمازخانه ترکیب منحصربهفردی از فضاهای ناب معماری به وجود آورده است. زمان ساخت قلعه معلوم نیست اما نمونههای معماری ایلخانی، صفویه و قاجار ملاحظه میشود. مجموعهی حمام تاریخی درگذر اصلی قلعه به دلیل عایق بودن بدنهی حمام و حفظ گرما در عمق زمینساخته و بهصورت طبیعی از قنات با شیب سازی و مهندسی باستانی آب به داخل گرمخانه هدایت میشده، نور و تهویهی این حمام توسط گل جامهای تعبیهشده در سقف تأمین میگردیده است. قلعهی مورچهخورت دارای برج و باروی خشتی و گلی است که بهمرور از ارتفاع آن کم شده این حصار دارای سه دروازه و ۸ برج دفاعی اصلی (۴ برج در ۴ گوشه) و مابقی در میان برجهای اصلی است. در بخش فوقانی دیوارها روزنهها و تیرکش هایی تعبیهشده است. به گفتهی کارشناسان بعد از ارگ بم این مکان مهمترین قلعهی تاریخی ایران ازنظر سبک معماری و شهرنشینی محسوب میگردد ولی افسوس بهرغم روایاتی در تاریخ …ارگ مورچهخورت در حال ویرانی است.
از حسینیه که نماد ارادت مردم به ائمه اطهار (ع) میباشد هنوز در مراسم مذهبی استفاده میشود و مسجد جامع نیز در انتهای گود واقع در ضلع غربی قرار دارد.
در شرقیترین نقطه قلعه خانهی قلعهی کوچک قرار دارد و به علت قرارگیری در این محل و وجود برج شرقی به این نام معروف شده است. این خانه دوطبقه بنام “خانهی اربابی” نیز معروف و در نزدیکی آن منزل زیبایی بنام “خانه عروس” با گچبریهای زیبا و آیینهکاری در پایین دیوارها و سقف بلند وجود دارد که متأسفانه هر دو در حال تخریب میباشند.
کاروانسرای مورچهخورت (چاپارخانه): به نقل از جورج کرزن سیاستمدار دورهی قاجار
کاروانسرا به امر شاهعباس اول با آجر ساختهشده و سردر شمال آن کتیبهای با خط نستعلیق برجسته وجود دارد که برای عباس میرزا ولیعهد فتحعلی شاه که قبل از پدرش درگذشته است طلب مغفرت و دعا را از مردم خواستار شده است. تاریخ این کتیبه سال ۱۲۵۱ هـ. ق میباشد.
کاروانسرای مادر شاه (عباسی): تنها کاروانسرای سلطنتی ایران بوده است که معماری آن در بین ۹۹۹ کاروانسرای عصر صفوی منحصربهفرد هست. نوع کاربری این بنا تشریفاتی بوده که به جهت پذیرایی مهمانان و سفرای خارجی مورد استفاده قرار میگرفته. این بنا توسط سازمان میراث فرهنگی مرمت و احیا ء گردیده وهم اکنون کاربری گردشگری دارد. کاروانسرای مادر شاه در سال ۸۴ به ثبت آثار ملی رسیده است.
آثار تاریخی با ارزش به دورههای مختلف تاریخ برمیگردد و میتوان شکوه و عظمت ایرانی را در آنها یافت.
آثار تاریخی مورچهخورت:
۱ ـ ارگ مورچهخورت
۲ کاروانسرای چاپارخانه
۳ ـ قلعهی طال مغربی
۴ ـ قلعهی دی چی
۵ ـ قلعهی مادرشاه یا عباسی
۶ ـ قلعهی حیدرآباد
۷ ـ قلعهی برج کبوتر
۸ ـ بافت تاریخی روستا
۹ ـ آتشکده زرتشتیان (مربوط به دوران ساسانی)
وجهتسمیه در زمان فتح و ورود لشگر اسلام به ایران و خیمه زدن آنان در اطراف مورچهخورت آذوقهی لشگر تمام و طبق نقلقولها رهبری لشگر در این محل به دست حضرت علی (ع) بوده. حضرت علی (ع) از حاکم وقت مورچهخورت تقاضای آذوقه برای لشگر مینماید که حاکم امتناع کرده و شبانه مورچهها به اذن خداوند به انبار گندم حاکم میروند و تمامی گندمها را از انبار بیرون و به محلی بنام “دوتلی” میبرند و ازآنجهت که شکل آرایش گندمها بهصورت تپه بوده معروف به دوتلی شده که بقایای ان وجود دارد. از آن زمان نام این آبادی را مورچه خورد گفتند و بعدها بهمرور زمان به مورچهخورت تغییر یافته است و تنها مدرک مستدل به قول کارشناسان اهلفن در این زمینه کتب تاریخ اسلام در ایران هست که باید بحث کارشناسی دقیقی در این زمینه صورت پذیرد.
روستای مورچهخورت در دهستان مورچهخورت جزء شهرستان شاهینشهر و میمه به مرکزیت شاهینشهر است. مورچهخورت در ۴۵ کیلومتری شمال اصفهان با مساحت ۳۰۰ هکتار بر سر راه اتوبان اصلی اصفهان ـ تهران قرار دارد. طول جغرافیایی ۲۹.۵۱ درجه و عرض ۰۶.۳۳ درجه هست. ارتفاع ۱۶۷۰ از سطح دریا و دارای آبوهوای معتدل و خشک است. کوه خال سفید در ۴ کیلومتری شمال غربی و کوه پیرزه در ۶ کیلومتری روستا قرار دارد. از شمال به میمه، جنوب به شاهینشهر، مشرق کوههای کرکس و مغرب به نجفآباد محدود میشود و در تقسیمات کشوری جزو شهرستان شاهینشهر و میمه میباشد و جمعیتی بالغبر ۳ هزار نفر در آن سکونت داشتهاند. در گذشته به علت منابع آبی فراوان کشت پنبه رواج داشته که این محل را “شهر پنبه” نیز نامیدهاند. شهرت و آوازهی این بخش کوچک نبرد بزرگ نادرشاه افشار با اشرف افغان در سال ۱۱۴۲ هـ. ق است. این جنگ را محققین و پژوهشگران از نبردهای قطعی و سرنوشت سازی میدانند که پسازآن اصفهان گشوده شد و افغانها امید خود را برای حفظ تاجوتخت ایران از دست دادند. در کتاب تاریخ ایران از دوران باستان تا قرن ۱۸ به تألیف محققین روسی نیز به شکست اشرف افغان اشارهشده است.
روستای مورچهخورت طبق آخرین سرشماری سال ۱۳۷۰، ۶۵۰ نفر جمعیت و اداره هواشناسی، دهیاری، باجهی بانک ملی، اورژانس، درمانگاه و مرکز بهداشت، بسیج خواهران و برادران، راه داری، مدارس ابتدایی (۷۸ نفر) و راهنمایی (۷۰ نفر) هست. زمینهای این روستا به علت شولاتی بودن محل مناسبی برای کاشت صیفیجات مانند هندوانه، گرمک و بخصوص خربزه میباشد همچنین گندم، جو، ذرت و آفتابگردان قبلاً کاشت میشده. نزدیک بودن شهرک صنعتی باعث اشتغالزایی تعدادی از زنان و مردان روستا گردیده و سایر آنان دامداری ماشینآلات سنگین و ۷۰ درصد مردم دارای مشاغل خدماتی، غذایی (رستوران) و زنان به قالیبافی و صنایع بستهبندی مشغول میباشند.
مورچهخورت دارای ۴ مسجد بنامهای: مسجد جامع ـ مسجد ولیعصر (عج) ـ مسجد امام حسین (ع) ـ مسجد امام حسن مجتبی (ع) و ۳ حسینیهی امام حسن مجتبی (ع)، حسینیه قمر بنیهاشم و حسینیه بنی زهرا و همچنین امامزاده قاسم بن موسی بن جعفر و امامزاده علی واقع در ارگ قدیم از اماکن مذهبی روستا بشمار میرود.
امامزاده قاسم بن موسى بن جعفر: این امامزاده موسوم به قاسم (ع) میباشد. که نسب آن به امامزاده جلیلالقدر به گفته اهالی و معتمدین شهر به حضرت موسی بن جعفر (ع) میرسد. همچنین مساحت این زیارتگاه حدود ۲۰۰۰۰ مترمربع هست بنای با عظمت و زیبای این امامزاده در سال ۷۲ با همکاری هیئت امناء و خیرین احداث و جایگزین بنای قدیم آنکه بقعهای با مصالح خشت و گل بوده؛ شده است. تعداد ۴۰ باب زائرسرا جهت رفاه حال زائرین در گوشه شمالی صحن زیارتگاه ساختهشده است. گنبد درپوش امامزاده از کف ۳۶ متر ارتفاع داشته و ۲ منار در اطراف گنبد به ارتفاع ۴۵ متر قرار گرفته است. مساحت بقعه و حرم زیارتگاه امامزاده قاسم (ع) حدود ۱۲۰۰ مترمربع می باشد. در داخل بقعه و حرم ضریحی فلزی در ابعاد ۴×۳ روی سنگ مزار امامزاده قرار دارد. دور تا دور دیوارهای داخلی حرم سُوَر و آیات قرآن کریم و احادیثی از ائمه اطهار (ع) نگاشته شده است. مزار شهدای هشت سال دفاع مقدس و مدافع حرم نیز در این امامزاده قرار گرفته است.
امامزاده علی (ع): با گنبدی مخروطی شکل جلوهای زیبا در معماری خشت و گلی به وجود آورده است که باوجود گذشت زمان همچنان زیبا و باصلابت جلوه میدهد. ویژگی اصلی این مکان مقدس بار معنوی آن است که باعث ارتباط معنوی و مفهومی زائران و گردشگران با امامزاده علی (ع) شده است و بقول شاعر معنوی سرای ایران؛ هرکسی اندازهی روشندلی/ غیب را بیند بهقدر صیقلی.
اکبر اسکندری (دهیار منتخب دورهی جدید شورای روستا و دارای کارشناسی معماری) اظهار نمود؛ ارگ مورچهخورت و کاروانسرای چاپارخانه از مهمترین آثار بجا ماندهی روستا هست که متأسفانه به علت عدم توجه و نبود بودجهی لازم جهت حفظ، مرمت و نگهداری بناهای فوق در حال انهدام میباشد. لازم به ذکر است با توجه به اینکه مورچهخورت در محل ترانزیت شمال به جنوب و بالعکس قرار گرفته نیازمند توجه و نگاه ویژهی مسئولین شهرستان و استان میباشد چراکه این روستای تاریخی با قدمتی چند هزارساله و دارا بودن آثار تاریخی، هرساله میتواند پذیرای هزاران توریست باشد. همچنین جلوگیری از مهاجرت روستاییان و انگیزهای جهت بازگشت سرمایههای خارج روستا میگردد، بازسازی و مرمت پروژههای تاریخی مهمترین هدف دهیاری و شورا میباشد که این امر همیاری مردم روستا را میطلبد.
وی معتقد است حفظ و بازآفرینی اماکن تاریخی ضمن حفاظت از میراث فرهنگی کشور موجب فعالیت و شروع دوبارهی زندگی در مناطق میگردد؛ وی با دعوت از کارشناسان، متخصصین فن، برگزاری جلسات مشاوره همراه اعضای شورا و اتخاذ تصمیم در قالب مدیریت یکپارچه جهت مرمت بافتهای روستایی و ابنیهی تاریخی، باعث میگردد بسیاری از ثروتهای تاریخی از نابودی نجات یابند. آثار تاریخی بهجامانده روستا نشانگر درد، رنج و تلاش و نیز حاصل عشق گذشتگان است که با عزمی راسخ موجب خلق آثار تاریخی پرارزش گردیدهاند. او نگاهی دلسوزانه مبنی بر حفظ آثار بزرگ معماری ایران (ازجمله؛ ارگ مورچهخورت، مسجد امام علی (ع)، حسینیهها و …) را با تشویق و افزایش مشارکت نقش هرچه بیشتر مردم، بهمنظور انتقال دانش آنها همراه با آموزش نگهداری ثروتهای ملی را از اهداف خود دانست وی گفت؛ مردم منطقه میتوانند ضمن همیاری در امر مرمت و معرفی آثار تاریخی روستا به جهانگردان و ایرانگردان موجب درآمدزایی و اشتغالزایی برای روستا شوند. اما جای بسی تأسف است که شرکت تعاونی گردشگری مورچهخورت و … از سال ۸۸ تا به حال مرمت و احیای ارگ این روستا را نیمهکاره رها نموده است.
اعضای شورای روستای مورچهخورت:
اکبر عبداللهی (عضویت پنج دوره شوراهای اسلامی روستا)
مصطفی عظیمی (عضویت دو دوره شوراهای اسلامی روستا)
محمدرضا حیدری (منتخب دورهی فعلی شورا و مدیرعامل شرکت تعاونی روستایی)
میباشند که تلاش و اهتمام خورد را جهت ایجاد روستایی پویا بهعنوان عالیترین اهداف و با عنایت به نیازمندیهای اقتصادی و سیاسی کشور، رشد جمعیت و برطرف نمودن مشکلات روستاییان با برنامههای کلان نسبت به رسیدن راهبردهای مشخص جهت دست یافتن به بالاترین اهداف خود اقدام مینمایند.
آنها رویکرد سرآمدی و تعالی خود را مبتدی بر دانایی قرارداده و با بهرهمندی از دانش روز و همچنین دعوت و همکاری از مراکز علمی ـ تحقیقاتی، متخصصین و مشاوره در مسیر تعالی روستا قدم برداشتهاند. باور و اراده در جهت رسیدن به اهداف و رضایت مردم همواره آنان را دلگرم ساخته است.
اعضای محترم شورا نبود آب آشامیدنی مطلوب و استاندارد، تأمین و اختصاص بودجهی مناسب جهت مرمت و نگهداری بناهای تاریخی، اصلاح و اتمام ورزشگاه نیمهتمام، ارتقاء بانک کلی از باجه به شعبه، افزایش و تأمین نیروهای امنیتی با توجه به وسعت روستا و همجواری با شهرک صنعتی را از مشکلات این روستا برشمردند.
*نگاهی به عملکرد شورا و دهیاری روستای مورچهخورت
آسفالت معابر روستا (توسط شورا، دهیاری و بنیاد مسکن)
۲) جدولگذاری معابر و رنگآمیزی جداول (دهیاری و بنیاد مسکن)
۳) اجرای کانیو در برخی از معابر روستا (دهیاری و بنیاد مسکن)
۴) نصب علائم ترافیکی در برخی از نقاط روستا (دهیاری)
۵) پیگیری درمانگاه توسط دهیاری و شورا و احداث آن با شبکهی بهداشت
۶) پیگیری و اهداء زمین توسط دهیاری و احداث مدرسهی دخترانه (خیر ساز) و پسرانه (نوسازی مدارس)
۷) مرمت بخشی از سقف و برج چاپارخانه (دهیاری و مشارکت میراث فرهنگی شهرستان)
۸) سنگکاری دیوارهای خارجی ارگ تاریخی جهت جلوگیری از تخریب دیوارها (دهیاری و میراث فرهنگی)
۹) آسفالت باند کندرو از باسکول تا کاروانسرا (دهیاری، بنیاد مسکن، راهداری و حملونقل جادهای)
۱۰) اجرای جوی آب و پیادهروسازی، مالون کاری (دهیاری و بنیاد مسکن)
۱۱) احداث زمین ورزشی چندمنظوره در شهرک طالقانی (دهیاری)
۱۲) احداث دو پارک کودک (دهیاری و شورا)
۱۳) احداث بوستان نماز و ساختمان تالار چندمنظوره (دهیاری و شورا)
۱۴) خرید ساختمان دهیاری (دهیاری، شورا از حوزهی هنری استان اصفهان)
۱۵) خرید ماشین کامیونت دهیاری (دهیاری و شورا)
۱۶) اجرای سیل بند روستا (دهیاری و شورا)
۱۷) تعویض بخشی از تیرهای فرسودهی برق (دهیاری و مشارکت برق شهرستان)
۱۸) نصب پل هوایی (دهیاری و شورا، ادارهی راهداری)
۱۹) احداث زمین ورزشی در بافت قدیم روستا (در دست اقدام)
۲۰) با توجه به نیاز شدید، اصلاح و احداث میدان ورودی روستا توسط دهیاری، شورا و راهداری، حملونقل جادهای در دست اقدام است.
۲۱) برگزاری یادواره شهدا و گرامیداشت یاد و خاطره آنان (بسیج با همکاری شورا و دهیاری)
۲۲) نصب و نامگذاری اسامی خیابانها و معابر
۲۳) نصب کد پستی و پلاک منازل
۲۴) نصب و ساخت تابلوی ورودی روستا (دهیاری و شورا)
۲۵) پیگیری و مکاتبات تأمین آب شرب استاندارد توسط دهیاری و شورا و اجرای آن شرکت آبفای استان که پروژه شروع و در دست اقدام و اجرا میباشد.
۲۶) برگزاری مراسم آیین سنتی، مذهبی نخل برداری که هرساله در روز عاشورا و ۲۸ صفر با حضور انبوه مردم و توسط هیات مذهبی برگزار میگردد.
۲۷) تأمین آب شرب فعلی بهصورت موقت با همکاری ادارهی اوقاف شهرستان
۲۸) کاشت بیش از ۴ هزار اصله نهال در سطح روستا
۲۹) راهاندازی و تجهیز خانهی داوطلبان (دهیاری، شورا و هلالاحمر)
۳۰) اهدای زمین توسط شورا و احداث پایگاه مقاومت بسیج شاهینشهر
۳۱) واگذاری زمینی به مساحت ۹۰۰ متر توسط شورا جهت احداث مسجد در مجتمع طالقانی
۳۲) ساخت مسجد توسط خیر ساز، اهالی روستا و اوقاف شهرستان
۳۳) همکاری با آموزشوپرورش در خصوص حضور معلم جهت تدریس در مدارس ابتدایی
۳۴) تأمین وسیله نقلیهی ایاب و ذهاب دانش آموزان در حال تحصیل شاهینشهر در دورهی متوسطه
۳۵) پیگیری جهت اصلاح سیستم فاضلاب
۳۶) پیگیری جهت اصلاح معابر شهری
۳۷) پیگیری و مکاتبه با بنیاد مسکن نسبت به تفکیک و واگذاری زمین به اهالی روستا
۳۸) پیگیری، ایجاد و گسترش فضای سبز در سطح روستا
۳۹) پیگیری، احداث و تجهیز “خانهی عالم” جهت حضور روحانی در روستا
*روستای ۱۴۰۰ ساله باغ میران قطب گیاهان دارویی دیار نصف جهان
باغ میران، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان شاهین شهر و میمه در استان اصفهان است که قدمت آن به ۱۴۰۰ سال پیش بازمیگردد. به گفته تاریخ فرهنگ گز دکتر سجادی، باغ میران بهعنوان قلعه با استحکام و دارای قدمت، محل استقرار نادرشاه در جنگ با افاغنه بوده و دامنه وسیع، قلعه، برج و بارو و دیگر اماکن که هنوز پابرجاست، مورد استفاده در جنگ قرار گرفته است.
وجود چاله میر حاج در کنار جاده باغ میران، قلعه حمام کهنه تالار با سازههای مهندسی و طرح و نقشهای که ساکنین آن در مواقع خطر با یکدیگر ارتباط داشتهاند، در چندطبقه، حکایت از زندگی مردمی فهیم در این روستا دارد.
شنیدهها حکایت از آن دارد که شجرهنامه روستای باغ میران از متولی شاه عبدالعظیم توسط حسین حیدری (نانوا) در تهران، زمان رضا شاه به مبلغ بیستوپنج تومان خریداری و مجدداً به متولی بازگردانده شده است.
فرمان شاه طهماسب صفوی سال ۱۱۴۰ هجری شناسه در طایفه بنی اسد در باغ میران است.
مردم شریف روستای مقدس و تاریخی باغ میران در اثر جنگهای افاغنه با شاه سلطان حسین و جنگ نادرشاه با افاغنه در دشت مورچهخورت و باغ میران که به بیرون راندن عدهای از ایران منجر شد که پس از جنگ، تعدادی از ساکنان باغ میران به کوهستانهای شمالی روستا کوچ کرده که بعداً «کلهرود» نامیده شده است.
انتساب نسبت توده مردم این روستا، به «حبیب ابن مظاهر» و طایفه آن بزرگوار و انتساب به شاهزاده امامزاده سید محمد (ع) از فرزندان امام زینالعابدین (ع) در باغ میران میرسد.
آستان امامزاده سید محمد (ع) در روستای باغ میران
شریفی نویسنده یکی از کتابهای مشهور تاریخی میباشد که روایاتی دربارهی باغ میران مطرح میکند؛
روایت اول حکایت از آن دارد که قافلهای متشکل از ۱۳ خانوار که ۳ خانوار آن از بنیهاشم و ۱۰ خانوار طایفه بنی اسد بودند، بعد از واقعه عاشورا به امر حضرت امام سجاد (ع) به سمت ایران و عراق رهسپار و با طی کردن مسافت طولانی به محل فعلی روستای باغ میران وارد شدند، پسازآن امام چهارم فرمودندکه هر جا زیر زانوی شتران قافله، آب یا خون ظاهر شد، در آن محل سکنی گزینند، از اینرو در روستای باغ میران برای مدتی سکنی گزیدند.
روایت دوم این است که محل حرم اباعبدالله حسین (ع) و یاران با وفای ایشان را، حضرت امام حسین (ع) از قبیله بنی اسد خریداری کردند و وقتی قافله بنی اسد به محل باغ میران میرسند، مالک آن خانمی به نام هنده یا هندی بوده است که با آمدن آنان شگفتزده و سه دانگ آن را به ازای هفتصد درهم به بنی اسد میفروشد و سه دانگ دیگر را بهصورت وقف در اختیار شاهزاده سید محمد (ع) قرار میدهد که وجود چند اتاق در شرق قلعه کهن و مسجد خشت پوش مؤید این مسئله است.
روایت سوم حاکی است که ۳ خانوار بنیهاشم (میر اسماعیل، میر محمد، میر شرفالدین) در این روستا زندگی میکردهاند. بعد از واقعه کربلا فامیلهای باغ میران تبدیل به مظاهری، بنی اسدی، امین مظاهر، حاج امین و سپس امینی شده است.
نقلقولها حکایت از آن دارد که طایفههای فوق در باغ میران ساکن گشته و نامهای به امام چهارم (ع) ارسال میکنند و حضرت بهمنظور هدایت آنها، محمد اصغر فرزند بلافصل امام چهارم (ع) به روستا عزیمت میکنند.
آستان امامزاده سید محمد (ع) در روستای باغ میران واقعشده است که زیربنای آن ۹۲۰ متر میباشد، تا سال ۱۳۶۵ ساختمانی با مصالح خشت و گل بود که به همت هیأت امناء و خیرین بنای جدید آن ساختهشده است. ارتفاع گنبد دو پوش امامزاده از کف ۲۲ متر میباشد و داخل حرم نوساز زیارتگاه ضریحی فلزی در ابعاد ۵/۲×۲ روی سنگ مزار امامزاده شریف قرار گرفته است.
آستان امامزاده سید محمد (ع) دارای ۴ رواق هشتضلعی و ۴ درب ورودی است و داخل حرم نیز در آینده با آیینهکاری و گچبری تزیین خواهد شد. در واقع باید اذعان داشت که روستای باغ میران قدمت تاریخی چند هزارساله و پتانسیل و جاذبههای بسیار عالی دارد.
*روباه، خرگوش و آهو در بیابانهای روستای باغ میران
مساحت روستای باغ میران ۹۳ هکتار است که ۶۰ هکتار آن زمین زراعی و ۳۰ هکتار مسکونی هست. این روستا که در حال حاضر محل اسکان ۷۴ نفر در قالب ۲۴ خانوار میباشد، دارای مردمانی با فرهنگ، مؤمن و شهیدپرور است که کشاورزی، دامداری و فرشبافی اشتغال قدیم مردمان آن و کشت آبی، گندم، جو و ترهبار، انار و بادام شغل فعلی مردم روستا به شمار میرود؛ در حال حاضر اهالی ساکن در این روستا به شغل دامداری و کشاورزی و سایر اهالی مهاجر به صنایع برودتی اشتغال دارند.
از نظر علمی و فرهنگی اهالی باغ میران همچون خورشید تابناکی بر تارک تاریخی این روستا میدرخشند، البته تواناییها و ظرفیتهای گسترده روستا بر اساس اقوال گذشتگان زیاد بوده و زبانزد خاص و عام میباشد. روباه، خرگوش و آهو در بیابانهای روستای باغ میران یافت میشود که بر جذابیتهای آن افزوده است.
در فاصله ۲/۵ متری در زیرزمین و زیارتگاه چند چشمه جوشان آب زلال وجود داشته که مورد استفاده آب آشامیدنی روستا قرار گرفته است. حمام تاریخی روستای باغ میران با ۱۱۰۰ سال قدمت که در جنوب روستا قرار دارد، از جاذبههای آن به شمار میرود. قلعه و قصر و بارگاه و تالار ۲ طبقه با ایوان بزرگ بهجای مدرسه فعلی بوده است و بعد که مدرسه را میسازند، آنها را تخریب کردهاند.
گفته میشود قناتهای روستا دارای آب فراروان بوده و با سقف سنگی تا ۶ کیلومتر زمین کشاورزی را پوشش میداده، به همین دلیل باغهای فراوان و برجهای زیادی در روستا وجود داشته که انگورها از برجها آویزان و خشکبار زیادی در روستا تهیه میشده است.
شنیدهها حکایت از آن دارد که در گذشته به علت وفور آب، باغ میران آب روستای مورچهخورت را تأمین میکرده است اما متأسفانه در حال حاضر عدم بارندگی و برف باعث خشک شدن تعدادی از قناتها و مشکل بیآبی شده است.
البته روستای باغ میران هماکنون دارای ۳ رشته قنات به نام شکرقلی، سید میرزا، پاتوت سیاه (قنات مراد) است که فعلاً آب دارند. آب آشامیدنی مردم روستا از چشمههای آن ازجمله: چشمه خونی، اشکاب، شکرقلی، باغچه وقفی، چشمه امامزاده (استخر علی حسن) تأمین میشود.
چشمه میر اسماعیلی در دامنه کوهستانهای شمال باغ میران مشهور است. باغ میران گنجینهای در بخش مرکزی است که گفتنیهای بسیار و یادگار ارزشمند گذشتگان است و هر گردشگری را با هر سلیقهای جذب میکند اگر معتقد دیدار از طبیعت و در جستجوی مکان معنوی میباشد باغ میران را در برنامهی سفر خود قرار دهید که بدون شک مجذوب آن خواهید شد.
*روستای باغ میران قطب صنعت تولید گیاهان دارویی در اصفهان
روستای باغ میران قطب صنعت تولید گیاهان دارویی در اصفهان به شمار میرود که در آن گیاه شیرینبیان از نظر دارویی یا میجو فراوان یافت می شود. حسینعلی امینی کلهرودی متولد ۱۳۱۹ که نفر هفدهم استخدام تلویزیون جام جم و کار در تلویزیون را از ساعت ۷ عصر تا ۹ شب با دو کانال پال و سکام زیر کادر آغاز نموده معتقد است وجود بهترین گیاهان دارویی در منطقه بر شهرت روستای باغ میران افزوده است.
وی تأکید میکند: ازجمله این گیاهان دارویی منطقه روستای باغ میران میتوان: شیرینبیان یا میجو، کما (برای شیردهی دامها)، اردولک (ریشه عمیق برای سوخت و گل آن برای شویندگی شیرخشت از این گیاه گرفته میشود)، کپ (ریشه آن برای ضدعفونی، چوبک (کف فراوان و شستوشو)، روناس (رنگ ثابت قالی)، سیاه دان (علوفه دام)، گل بنفشه، پونه صحرایی، بارهنگ، نعنا صحرایی، گلگاوزبان، تلخه، شیرمال، قدومه، شاه تره، اشک، کوکنار، گون (کتیرا)، گون تلخه، نسیم (جارو)، جگر، گاوپونه (شهد آن برای عسل)، گزمه، جوخوار، اسپرزه، ذول (خوراک دام)، عیاق، آویشن، زرشک، نسترن، خارخاسک، گل پنیرک، نخود کوهی، تره کوهی، چای صحرایی، لاله شنگ، گز، چرخه (برای سوخت)، شیرین (برای سرمه)، شبدر، اسپاس، کپ سرخه (که همگی خوراک دام است)، بزغاله پزی (برای سوخت)، ارجن، بادامکوهی دو نوع، ترنجبین، اتاقی، کی کوج، بیدنجیل (دارویی)، قارچ، ناخونک، شویدی، سلمه، خلفه، کاکل، گندم، جو دوسر، ون، کاکوتی، کرفس آبی (تلخ و خوراکی نیست) و بابونه را نام برد.
با توجه به بحران کم آلی انتظار میرود مسئولان نسبت به تأمین آب برای رونق کشت گیاهان دارویی در روستای باغ میران عزمی جدی داشته باشند تا با توجه به وفور گیاهان دارویی در این روستا، این قطب گیاهان دارویی به فراموشی سپرده نشود.
در صورت تأمین آب موردنیاز در روستا حتی میتوان بازاری برای تولید و پرورش گیاهان و کارخانهای برای فرآوری و صادرات احداث کرد که بیشک اشتغالزایی خوبی برای شهرستان به همراه خواهد داشت.
در حال حاضر اعضای شورای روستای باغ میران را آقایان: اکبر امینی کلهرودی، مصطفی خانی و قربانعلی امینی کلهرودی تشکیل میدهند.
اکبر امینی کلهرودی در سال ۱۳۳۷ درروستای تاریخی باغ میران متولد و تحصیلات ابتدایی را در همین روستا به پایان رساند. و همچنین دوره متوسطه اول را در مورچهخورت و تحصیلات دوره دوم را به دلیل نبود امکانات تحصیلی در تهران گذراند. اکبر امینی کلهرودی مدرک کاردانی و کارشناسی حسابداری خود را از دانشگاه آزاد واحد جنوب تهران اخذ نمود و در ادامه مدرک کارشناسی ارشد را از دانشگاه آزاد اسلامی کاشان دریافت کرد. وی در حال حاضر فوقلیسانس رشته حسابداری است و در سوابق حرفهای خود حسابدار شرکت تولیدی لنت ترمز ایران را دارد؛ از سال ۵۳ کار در شرکت تولیدی لنت ترمز ایران را بهعنوان حسابدار و سرپرست قیمت تمامشده و سرپرست انبار آغاز کرد و طی این مدت نیز در سمت رئیس شورای اسلامی کار، انجمن اسلامی و نماینده کارکنان در هیأت مدیره کارخانه مشغول به فعالیت بود.
اکبر امینی از سال ۷۲ تا سال ۸۲ در سازمان توسعه راههای ایران وابسته به وزارت راه و ترابری بهعنوان سرپرست خدمات حسابرسی، سرپرست حسابداری پروژه و سرپرست حسابرسی و خدمات مالی استانها مشغول به فعالیت بوده و از سال ۸۲ لغایت ۸۶ بهعنوان مدیر مالی در شرکت ساختمانی تبریز ساختمان فعالیت داشته است. ضمناً در همان سال ۸۲ نیز بهعنوان کارشناس رسمی دادگستری در رشته حسابداری و حسابرسی مشغول به همکاری گشت و همچنین بهعنوان حسابرس ارشد نسبت به حسابرسی بعضی از ارگانها و شرکتها اقدام نمود و از سال ۸۵ بهعنوان مدرس دانشگاه در رشته حسابداری و حسابرسی مشغول به فعالیت است. او در سال ۸۵ بهعنوان مدیرعامل شرکت برودتی حرارتی امین تهویه و همچنین شرکت توسعه نفت و گاز امین مشغول به همکاری و فعالیت شده، ضمن اینکه در سال ۱۳۹۴ بنا به پیشنهاد نهادها و وزارتخانهها تشویق به کاندیداتوری نمایندگی در حوزه انتخابیه شهرستان شاهینشهر و میمه و برخوار شده است. در سال ۹۴ در روستای باغ میران بهاتفاق برادران خود اقدام به تشکیل تعاونی مرغداری کیمیا گستر میمه کرد و بهعنوان مدیرعامل تعاونی مشغول به کار شد.
«مصطفی خانی» دیگر عضو شورای باغ میران کارشناس نقشهکشی و اجرای لولهکشی گاز خانگی و صنعتی، ناظر نصب کنتور و رگلاتور گاز شهری، ناظر و مجری تأسیسات (موتورخانه ولوله کشی آب سرد و گرم) و مسئول برق خانگی و صنعتی، پیمانکار و مجری پروژههای ساختمانی در کشور قبرس، آشنا به کامپیوتر و زبان یونانی، نصاب و تعمیرکار ایرکانتیشن، جوشکار برق و نقره و نصاب دوربینهای مداربسته است که بدون هیچگونه چشمداشتی پس از شکلگیری شورای اسلامی باغ میران از سال ۱۳۸۷ در اجرای کارهای عمرانی و آبادانی روستا و از سال ۱۳۹۲ بدون هیچ چشمداشتی عضو شورای باغ میران هست.
«قربانعلی امینی کلهرودی» نیز یکی دیگر از اعضای شورای باغ میران است که فارغالتحصیل مرکز آموزش بهداری نزاجا است؛ او از سال ۶۲ وارد ارتش شد و تا سال ۷۱ در ارتش جمهوری اسلامی ایران مشغول به خدمت بود. در سال ۶۴ بمدت چهار ماه به صورت داوطلب در جبهههای غرب و فرودگاه ارومیه مشغول خدمت به مجروحین جنگی بود و در همان سال پس از بازگشت به جبهههای جنوب و فرودگاه اهواز اعزام شد. همچنین از سال ۶۵ تا ۷۰ در جبهههای غرب، منطقه مهران و موسیان و منطقه ابو غریب مشغول به خدمت به مجروحین و بیماران بود و در سال ۷۱ وارد شغل آزاد در رشته برق خانگی و صنعتی شد. قربانعلی امینی از سال ۸۷ پس از طی دورههای لازم بهعنوان مدیر کاروان و خدمت به زائران خانه خدا و عتبات عالیات از سوی سازمان حج مشغول انجاموظیفه است.
اهم فعالیتهای هیأت امناء، خیرین، شورای اسلامی و دهیاری روستای باغ میران تا شهریورماه سال ۱۳۹۶
۱-نقشهبرداری زمینهای مسکونی، میخکوبی و خطکشی، طرح لوله آب باغهاواستخرذخیره آب تحتفشار، طرح انتقال آب زمستانه به استخر آبخیزداری (تغذیه مصنوعی) بالادست روستا با هزینهای بالغبر ۶۵.۲۵۰.۰۰۰ ریال (کمکهای مردمی و خیرین) با نظارت هیأت امناء
۲-هزینههای آزادسازی مستثنیات اراضی مسکونی از طرح ملی به مبلغ ۱۸.۳۰۰.۰۰۰ ریال (کمکهای مردمی و خیرین) با نظارت هیأت امناء
۳-دپو خاک توسط لودر در اطراف روستا بابت حریم و سیل بند با هزینهای بالغبر ۴۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال (کمکهای مردمی و خیرین) با نظارت هیأت امناء
۴- ساخت استخر آبنما در زیر امامزاده شاهزاده محمد و محوطهسازی با هزینهای بالغبر ۵۲.۵۵۰.۰۰۰ ریال (کمکهای مردمی و خیرین) با نظارت هیأت امناء
۵-هزینههای آبدارخانه مسجد و حمام خورشیدی به مبلغ ۳۲.۷۹۹.۲۵۰ ریال (کمکهای مردمی و خیرین) با نظارت هیئت امناء
۶-پاکسازی استخر اصلی آب روستا و لایروبی انهارقنوات با هزینهای بالغبر ۱۱.۶۵۰.۰۰۰ ریال (کمکهای مردمی و خیرین) با نظارت هیئت امناء
۷-کمکهزینه مخارج احیاء آب چشمه میرانچه، گود برداری با بیل و پیکورو ایجاد استخرذخیره، شخم زدن زمین مزرعی میرانچه، خرید لوله و تجهیزات آبیاری بارانی بانضمام هزینه سوخت جهت آبیاری با موتور بنزینی با هزینهای بالغبر ۸۸.۰۰۰.۰۰۰ ریال توسط خیرین محترم فرزندان جناب آقای علیخانی کلهرودی (مرتضی خانی و مجتبی آرین)
۸-ساخت وضوخانه و سرویس بهداشتی مسـجد در زمین اهدایی توسط خانواده مرحوم محمود امینی با هزینهای بالغبر ۹۲.۹۲۹.۸۶۱ ریال توسط (کمکهای مردمی و خیرین) با نظارت هیأت امناء
۹-کمکهزینه شخم زدن زمینهای جنوب آرام ستان و زمین غرب جاده اصلی باغ میران، کلهرودی (۱۰ هکتاری) جهت کشت مکانیزه زعفران جمعا” به مبلغ ۳۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال (کمکهای مردمی وخیرین) با نظارت هیأت امناء
۱۰-هزینه های متفرقه به مبلغ ۵۴.۶۰۸.۶۵۷ ریال (کمک های مردمی وخیرین) با نظارت هیأت امناء
۱۱- احیاء چشمه مرغزار و ساخت منبع ذخیره آب چشمه جهت شرب هزینه ای بالغ بر ۵۲.۰۰۰.۰۰۰ ریال (کمک های مردمی وخیرین) با نظارت هیأت امناء
۱۲- سیمانکاری گنبد و سنک کاری صحن ورودی امامزاده شاهزاده محّمد روستای باغمیران هزینه ای بالغ بر ۱۵۲.۰۰۰.۰۰۰ ریال (کمک های مردمی وخیرین) با نظارت هیأت امناء
۱۳- ترانشه ۵/۳ کیلومتری از داخل روستا بسمت شمال روستا برای تغذیه مصنوعی انتقال آب پاییزوزمستان در جهت بهینه سازی آب قنات به علت خشکسالی های پی در پی در سالهای اخیر (با لوله گذاری بخشی از آن از طریق جهاد کشاورزی) هزینه ای بالغ بر ۴۲.۰۰۰.۰۰۰ ریال توسط خیرین محترم فرزندان جناب آقای علی خانی کلهرودی (مرتضی خانی و مجتبی آرین)
۱۴- گود برداری سپتیک فاضلاب وضو خانه و سرویس بهداشتی مسجد با بیل و پیکورهزینه ای بالغ بر ۳۸.۰۰۰.۰۰۰ ریال توسط خیرین محترم فرزندان جناب آقای علی خانی کلهرودی (مرتضی خانی و مجتبی آرین)
۱۵- پاک سازی، بهینه سازی استخرهمراه با حمل گل و لای با کامیون، بیل ولودر بانضمام آهگ زدایی نیزارهای مسیر کانال، استخر، قنات شکر قلی، سنگ چینی دیوارهای دو طرف و ساخت درپوش باهزینه ای بالغ بر ۲۵۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال توسط پیمانکار جهاد کشاورزی و کمک های مردمی با نظارت هیأت امناء
۱۶- کمک هزینه های پرداختی بابت کارهای عمرانی روستا توسط خیرین محترم فرزندان جناب آقای علی خانی کلهرودی (مرتضی خانی و مجتبی آرین) جمعا” به مبلغ ۱۵۵.۴۲۹.۸۱۷ ریال
۱۷- آماده سازی و لوله کشی گاز، خرید کنتور گاز برای مسجد، آبدارخانه مسجد و امامزاده شاهزاده محّمد توسط خیرین با نظارت هیأت امناء
۱۸- داربست، گچ کاری داخل، سنگ کاری و ساخت درب های ورودی و خروجی امامزاده شاهزاده محّمد توسط خیرین با نظارت هیأت امناء ۱۹- پاکسازی معابر و کوچه ها، جمع آوری گودها داخل روستا با نظارت هیأت امناء
۲۰- همکاری با پاسگاه در راستای امنیت و عدم سرقت احشام و شکار غیر مجاز و تامین روشنایی روستا با همکاری اداره برق منطقه با نظارت هیأت امناء
۲۱- آموزش کاشت وبرداشت بهینه زعفران، آبیاری نوین و لوله گذاری بجای آبیاری سنتی آفت زدایی باغات و ساخت حوضچه های آبیاری تحت فشاربا همکاری جهاد کشاورزی با نظارت هیأت امناء
۲۲- آموزش و همکاری مستمربا سازمان بهداشت ودرمان درراستای بهداشت فردی و محیط زیست، انتقال چاههای فاضلاب از کوچه ها به داخل منازل و ایجاد سپتیک ایزوله به جهت آب شرب سالم با نظارت هیأت امناء
۲۳-ایجاد سایت باغمیران وسامانه اطلاع رسانی اس ام اس (sms) ونامه نگاری برای دایری اینترنت درروستا توسط خیرین محترم فرزندان جناب آقای علی خانی کلهرودی (مرتضی، مصطفی خانی و مجتبی آرین)
۲۴- تشکیل هیأت امناء ودعوت ازمردم درجهت بازگشت اهالی ازشهرها وایجاد اتاق فکردر راستای همفکری، اتحاد و همبستگی برای بستر سازی و رفع مشکلات روستا توسط خیرین محترم سید اکبر شریفی، سید مصطفی محسنی پور، مرحوم حاج عباس علیزاده، حسینعلی امینی کلهرودی، علی خانی کلهرودی وفرزندان.
۲۵- تهیه و تنظیم حـقـابـه کشاورزان روستا توسط مصطفی خانی
۲۶- همکاری مستقیم با شرکت گاز و پیمانکاران مربوطه هنگام گودبرداری و لوله گذاری خطوط گاز شهری باغمیران، کلهرود، سه، بیدشک، دهلر و شهرکهای صنعتی مورچه خورت توسط مصطفی خانی.
۲۷- مکاتبات و پیگیری مجوز پیشکار قنات اصلی روستا توسط مصطفی خانی.
۲۸- خرید نهال، چال برداری و کاشت درخت درمحوطه امامزاده شاهزاده محّمد و محوطه مرغزار توسط مصطفی خانی
- مکاتبات و پیگیری مثتسنیات روستا در قالب طرح هادی و رفع اشکالات آن در جهت رفع موانع ساخت و ساز در راستای رشد جمعیت
- مکاتبات و پیگیری تامین آب شرب سالم همراه با مطالعه ژئــو فـیـزیـک واجرای شش نقطه سونداژ در منطقه با استعلام و پیش فاکتور دریافتی هزینه ای بالغ بر ۸۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال توسط آقای مصطفی خانی با نظارت شورای اسلامی روستا.
- مکاتبات، پیگیری ونوسازی تاسیسات فرسوده انتقال آب شرب مصرفی توسط آقای مصطفی خانی عضو شورای اسلامی روستا.
- مکاتبات و پیگیری بودجه های خشکسالی توسط شورای اسلامی روستا.
- مکاتبات، پیگیری و رفع مشکلات تلفن روستایی توسط شورای اسلامی روستا.
- تشویق مردم توسط خیرین در راستای آبادانی و رشد جمعیت روستای باغمیران.
- تنظیم قرارداد با شرکت تعاونی مهر گستران برای تهیه نقشه و طرح تفکیکی و مشخص نمودن نقاط GPS درطرح هادی توسط شورای اسلامی روستا.
- ترتیب جلسات متعدد با ارگانهای ذیربط برای رفع موانع و مشکلات روستا از جمله خشکسالی توسط شورای اسلامی روستا.
- لایروبی انهار، طوقه چینی، قنات اصلی پا توت سیاه از حمام تا شعبه نفت قدیم با هزینه ای بالغ بر ۳۰۰.۰۰۰.۰۰۰. ریال از بودجه خشکسالی توسط جهاد کشاورزی.
- سمپاشی حشرات مزاحم در خانه های روستایی و محیط اطراف با هزینه ای بالغ بر………………….. ریال توسط دهیاری
- عملیات زیرسازی و معابر جهت آسفالت با هزینه ای بالغ بر ۳۵۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال توسط دهیاری از بودجه استانی
- احداث پارک و بوستان روستایی با پیشرفت ۲۰ درصد هزینه ای بالغ بر ۱۱۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال توسط دهیاری از بودجه استانی
- ساماندهی پسماند روستایی و طرح جمع آوری زباله هزینه ای بالغ بر ۳۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال توسط دهیاری از بودجه استانی
- نصب پایه پرچم و تابلو عکس شهدا هزینه ای بالغ بر ۱۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال توسط دهیاری از بودجه استانی
- خرید مبلمان اداری هزینه ای بالغ بر ۵۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال توسط دهیاری از بودجه استانی
- خرید سهام بیل بکهو هزینه ای بالغ بر ۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال توسط دهیاری از بودجه استانی
- طرح مطالعه اولیه و تهیه نقشه اراضی روستایی هزینه ای بالغ بر ۶۷.۰۰۰.۰۰۰ ریال توسط دهیاری از بودجه استانی
- خرید کنتور برق (بنام مدرسه) در جهت تامین برق آبیاری فضای سبز بوستان و آب شرب توسط خیرین محترم فرزندان جناب آقای علی خانی کلهرودی (مرتضی خانی و مجتبی آرین) جمعا” به مبلغ ۱۱.۵۰۰.۰۰۰ ریال
- زمین اهدایی در راستای توسعه آتی آرامستان، دیوارکشی، ساخت غسالخانه و سرویس بهداشتی، ساخت درب بزرگ و کوچک، خرید کنتور برق، سیم کشی و روشنایی، لوله کشی آب و تامین آب درختان با سیستم قطره ایی همراه با تانک ذخیره آب با هزینه ای بالغ بر………. ریال توسط خیرجناب آقای علی خانی کلهرودی با اجراء و نظارت آقای مصطفی خانی عضو شورای اسلامی روستا.
گزارش عملکرد هیأت امناء، خیرین، شورای اسلامی و دهیاری روستای باغمیران از طرف نمایندگان مردم در شورا به شرح فوق می باشد. با تشکر از این عزیزان در انجام فعالیت های صورت گرفته. لازم بذکر
می باشد بعضی ازردیف ها مبلغ هزینه های پرداختی توسط خیرین بفرموده آنها از ثبت مبالغ خوداری شده است.
*روستای کلهرور زمرد سبز کرکس
روستای کلهرود از توابع شهرستان شاهین شهر با ارتفاع سطح از دریا ۲۲۶۰ در طول ۵۱ درجه و ۳۳ دقیقه شرق و عرض ۳۳ درجه و ۲۱ دقیقه شمالی نسبت به خط استوا در ۸۰ کیلومتری مرکز بخش و ۱۰۳ کیلومتری مرکز استان واقع شده است و دارای ۲۵۲ نفر جمعیت و ۸۷ خانوار (طبق سر شماری ۹۵) می باشد. نامگذاری روستا به نام “کلهرود” به دو دلیل می باشد:
۱) کُله + رود (کله یعنی همان سر + رود یعنی ابتدای رود)
۲) کله + رود (کله در زمان قدیم به معنی سودمند + رود یعنی رود سودمند) که مورد دوم بیشتر مدنظر می باشد. این روستا از ۴ محله کلهرود، سربیشه، توکلر و قلعه در بافت مسکونی و محله ………در محدوده باغات تشکیل یافته که خود محله کلهرود دو محله کوچک آسیاب بالا و خرمنگاه را شامل می شود. هسته ی اولیه روستا در گذشته ابتدا در محله قلعه و محله کلهرود که در غرب و شمال روستا می باشند پایه گذاری شده و به مرور در این دو محل گشترش یافته که به علت بافت منحصر به فرد و آثار به جا مانده به راحتی قابل تشخیص بوده و قسمتی از آن و به ویرانی گذاشته است در مرحله ی بعدی محله ی توکلر در قسمت جنوبی روستا ایجاد گردیده و در پایان بافت جدید در شرق روستا به نام محله سربیشه که ساخت و سازهای آن گونه می باشد بنا شده است.
این روستا از لحاظ امکانات برق، تلفن، گاز که در چند سال اخیر صورت گرفته و آب شرب که از دو قنات دهنه و سوورتی به وسیله ی خود مردم تامین شده است دارا باشد. کلهرود در سال های اخیر با نظر مسئولین محترم دولتی بعلت داشتن پتانسیل بالا نظیر باغات زیاد، ابنیه تاریخی متعدد، سومین غار طولانی کشور و … بعنوان روستای هدف گردشگری قرار گرفته است و لقب زمرد سبز کرکس را به خود اختصاص داده، با ثبت دو شرکت گردشگری گامی بلند در جهت توسعه ی گرشگری برداشته است. از جاذبه های گردشگری روستا می توان به:
۱) در بحث زیارتی ــ تاریخی امامزاده سه تن روستا، مساجد تاریخی نظیر مسجد حاجی کلهرود، مسجد امام حسن (ع)، سربیشه و حسینیه اعظم اشاره کرد.
۲) در بحث ابنیه تاریخی امارت قلعه روستا، حمام تاریخی کلهرود، منزل برومندی ها در سربیشه و منزل میرزا محمد مظاهری در محله توکلر اشاره کرد.
۳) در بحث کوهنوردی و غارنوردی به کوه زردکوه، کوه کله تخت و غار امامزاده که ۲۷۰۰ متر طول دارد اشاره نمود.
۴) در بخش کشاورزی میتوان به قنات های تاریخی سربیشه و خدایاره اشاره کرد.
۵) در بخش اکوتوریسم نیز بعلت داشتن مراتع غنی با گونه های گیاهی خاص نظیر گون، کتیرا، زرین گیاه، آویشن، کنگر، شقایق وحشی، نفوزه، باریج، کوما، جاشو و گونه های جانوری نظیر: کبک، شاهین، عقاب طلایی، کرکس، سبزه قبا، خرگوش صحرایی، آهو، بز کوهی و… و همچنین چشمه های طبیعی لارتسوت، سلوی، آبدراز و چشمه دراز با قرار گرفتن در زمره محیط زیست و منابع طبیعی با اهمیت منطقه حفاظت شده کرکس دارای تراز بالایی می باشد. انگیزه روستای کلهرود از نظر زمین شناسی و معادن به جا مانده دارای رگه های زغال سنگ می باشد که در گذشته استخراج می گردید و بعد از زغال سنگ طبس بهترین کیفیت را دارا بوده است.
مردم کلهرود غذاهای محلی نظیر کله جوش، قرمه، آش جو و زبان خاصی در مکالمات خود که منحصر به بخش های مرکز استان اصفهان می باشد را دارا می باشد.
اقلیت مردم روستا از نظز نسب شخصی از نوادگان حبیب بن مظاهر و طایفه بنی اسد می باشند که در گذشته به همراه امامزادگان به ایران مهاجرت کرده ابتدا در روستای باغمیران و سپس در روستای کلهرود ساکن می شوند و به مرور طوایف دیگر از جمله ترک ها و لرها (علت نامگذاری محله توکلر به روایتی) و مهاجرین در شهرهای دیگر کشور نظیر کرمان، گز برخوار و مهاباد اردستان پا به روستا می گذارند. این روستا با تحویل نخبگان به میهنمان، پزشکان و اساتید و خیرین نامدار چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب و همچنین اهدای شهدای بسیار از جمله شهید سیف اله قدسی نژاد در انقلاب ۵۷ و شهیدان حیدریان، حیدرزاده، طهرانی، ناطقی، شریفی، فولادی، محمود و حسن مظاهری (در هشت سال دفاع مقدس) و فلاح پور و آرش مظاهری (در سال های اخیر) به کشور عزیزمان دارای شهرت می باشد. این روستا با داشتن ۷ بنای فرهنگی مذهبی به نام های مسجد جامع کلهرود، مسجد حاجی، حسینیه اعظم کلهرود، مسجد امام حسن (ع) سربیشه، مسجد النبی (ص) سربیشه، مسجد حضرت ابوالفضل (ع) توکلر و مسجد قلعه فرهنگ بالایی در زمینه ی اعتقادات دینی دارند.
کلهرود در ایام مختلف سال دارای مراسم خاصی می باشند که می توان به دید و بازدیدهای گروهی، سیزدده به در در نوروز، شب چله در شب یلدا، مراسم مذهبی نظیر نخل گردانی در تاسوعا و عاشورای حسینی، هیات کاروان در اربعین حسینی، زنده داری و اهیاء شب های قدر و یادواره شهدا در ۲۸ صفر اشاره نمود. حرفه ی اغلب مردم در داخل روستا کشاورزی، دامپروری و کارگر ساختمانی می باشد، مردم در بخش کشاورزی در سال های نه چندان دور بعلت بارندگی مناسب و نزولات آسمانی فراوان محصولات کشاورزی بسیاری از جمله محصولات باغی، گردو، بادام، انگور، سیب، به و گلابی و زراعی نظیر گندم، جو، سیب زمینی و لوبیا سبز با کیفیت بالایی برداشت می نمودند ولی امروزه به علت بارندگی کم و پایین نشستن سفره های آب زیرزمینی دیگر محصولات کمتری برداشت می شود. کشاورزی و دامداری علاوه بر درون روستا در ۲۵ مزرعه اطراف که از طریق برداشت آب از قنوات تامین می شود و نشان از فرهنگ و تمدن بالای مردم روستا می باشد صورت می گیرد که میتوان به مزارع خدایاره، حاج تقی، چاه گرجی، جعفری، مختار، حاجی، هینی، حاج علیرضا، پنج سر و غلام شهره اشاره کرد.
دهیار کلهرود ابوالفضل برومندی کارشناس عمران و توسعه روستایی و کارشناس ارشد مدیریت کشاورزی با اذعان این مطالب عنوان کرد دهیاری کلهرود به همراه شورای دوره ی پنجم شامل: آقای حسن احمدیان، خانم مظاهری و آقای هادی سلیمان زاده (کارشناس روابط عمومی) با سپاس همه جانبه از مسئولین محترم بویژه جناب مهندس کیانی بخشدار مرکزی با پتانسیل بالایی که روستای کلهرود از حیث کردشگری در تمامی زمینه های مذهبی، اکوتوریسم و بناهای تاریخی دارد نیاز به همکاری همه جانبه مسئولین دولتی و مردم فهمیم و خیرین محترم روستا را دارا می باشد تا با ارائه زیرساخت مناسب و امکانات رفاهی مطلوب و برنامه ریزی مدون و اجرای اصولی آن شرایط ایده عالی برای مردم روستا و گردشگران عزیز مهیا سازد.
عملکرد دهیاری و شورا در چندسال اخیر:
*آسفالت ورودی روستا تا پل سربیشه
*اجرای فاز یک ساختمان دهیاری
*اجرای دیواره های رودخانه
*اجرای فاز یک طرح هادی
*رفع خطر در چهار نقطه حادثه خیز در روستا
برنامه های دهیاری در آینده
- نصب دوربین جهت ارتقای امنیت
۲) نصب تابلوی ورودی و علائم و نامگذاری معابر روستا
۳) آسفالت محله های سربیشه، توکلر و قلعه
۴) رفع مشکل نیاز آب در بخش کشاورزی و شرب به صورت کارشناسی
۵) تکمیل فاز دو و سه ساختمان دهیاری و شورا
۶) رفع خطر در چهارنقطه روستا
۷) مرمت و تکمیل فاز گردشگری حمام
۸) انتقال برق به امامزاده
۹) خرید ماشین آلات مورد نیاز دهیاری نظیر بیل بکهو و خودرو
۱۰) اجرای اصولی فاز دو و سه و چهار طرح هادی
۱۱) راه اندازی پایگاه گردشگری و میراث فرهنگی
۱۲) راه اندازی مجدد پست بانک، نانوایی و تعاونی مصرف
۱۳) برگزاری طرح مسابقات آفرودی و کوهستان در مناطق اطراف روستا
۱۴) عملیات گازرسانی به مسجد حاجی روستا
گرده آوری؛ یلدا غلامی و خانم مرتضوی
انتهای پیام/ج