به گزارش پایگاه خبری صدای جویا از شاهینشهر اصفهان، فاطمه مستغنی اصفهانی خبرنگار پایگاه خبری مفتاح نیوز اصفهان طی یادداشتی با عنوان «کثرت مجوزها و رسالت از یاد رفته پایگاههای خبری» آورده است؛ در سالهای اخیر آنچه موجب اعتراض برخی از ژورنالیستها و اصحاب رسانه شد حجم مجوزهای ایجاد پایگاههای خبری و خبرگزاریها در بین متقاضیان بود.
در فرهنگ عمید در توضیح خبرگزاری بیان میدارد: خبرگزاری اداره یا بنگاهی است که خبرهای دنیا را با وسایل مختلف جمعآوری میکند و برای روزنامهها و سایر مؤسسات میفرستد.
خبرگزاریها رکن اساسی در فرآیند خبر رسانی و محور مباحث مربوط به مقوله تخصصی تولید خبر به شمار میروند، اما از نظر اصول حرفهای پایگاههای خبری و خبرگزاریها عموماً در ایران منطبق بر مباحث علمی به فعالیت نمیپردازند. پایگاههای خبری میبایست در یک حوزه مشخص فعالیت کنند. برخی از این پایگاهها تخصصی هستند و یا حوزه مشخصی دارند اما جایز نیست پایگاههای خبری مانند خبرگزاریهای رسمی تمامی حوزهها را پوشش دهند که در این صورت پایگاه خبری نیستند.
در پایگاههای خبری طراحی حرفهای سایت مشهود است. در واقع یک پایگاه خبری، وبسایت اختصاصی و مشخص یک خبرگزاری است. کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی «نشریه الکترونیکی را رسانهای میداند که بهطور مستمر در محیط دیجیتال، انواع خبر، تحلیل، مصاحبه و گزارش را در قالب نوشتار، صدا و تصویر منتشر میکند.» که در واقع خبرگزاریها و پایگاههای خبری ازجمله نشریات الکترونیکیاند.
اما خبرگزاریهای رسمی عمدتاً حکومتی هستند و با سرمایهگذاریهای دستگاهها شکلگرفتهاند و گرایشهای مشخص سیاسی دارند. بنابراین، امکان انجام فعالیت حرفهای برای آنان میسر نیست و بیشتر در فضای سیاست رسانه فعالیت میکنند. بعضاً خبرگزاریها سیاست رسانه و آژانس خبری برایشان نسبت به مخاطب اهمیت بیشتری دارد که البته مصداق برخی از روزنامههای امروز است.
برخی خبرگزاریها ممکن است به دلیل فشار سیاستهای رسانهای از مخاطب دورتر باشند. همچنین وبسایتهای خبری به کلیک خور شدن بهجای صحت و منبع درست توجه میکنند از اینرو، مخاطب یک مرحله دیگر هم ریزش میکند. مدیران و سردبیران خبرگزاریها و اتاقهای خبر، باید به سیاست رسانهای خود بیشتر توجه کنند و این سیاستها باید بازنگری شود.
همچنین سیاست رسانهای خود را به سمت حرفهایتر شدن، پیش ببرند. حرفهایتر شدن راه را برای آزادی بیان بیشتر، باز و همچنین مخاطب خود را اصولیتر با اخبار صحیح و دارای منبع نزدیک میکند.
خبر قواعدی دارد و میبایست اطلاعاتش توسط خبرنگار تولید شود و خبرنگار قدرت تولید داشته باشد. راهکار این امر نیز، فاصله گرفتن از مدل «وی گفت ـ وی افزود» است. آنچه در سالهای گذشته میتوان بهسادگی دریافت آنکه مجوزهای بسیاری از سوی افراد حقیقی و یا حقوقی مختلف گرفتهشده است اما در عمل نیاز رسانهای کشور بهصورت علمی و بر مبنای اصول حرفهای برطرف نمیشود.
در این خصوص به مطالعه نمونه کوچکی از پایگاههای خبری استان اصفهان پرداختیم. آنچه بهوضوح مشهود است آنکه بسیاری از سایتها مشغول به فعالیت نیستند و یا دارای فعالیتاند و غیرحرفهایاند، یا علیرغم آنکه پایگاه خبری هستند اما شبیه خبرگزاریها صرفاً به انتشار اخبار نقلی از سایر سایتها میپردازند درحالیکه خبرگزاریها نیز میبایست به تولید اخبار بپردازند و بهواقع در نشستهای خبری و در مواقع تولید خبر آثاری از خبرنگاران و فعالان حوزه رسانه در رسانه مربوط دیده شود. علیرغم اینکه سایتهای خبری و پایگاههای خبری میتوانند پتانسیلی برای درآمدزایی باشند، اما فراموش کردن رسالت خبری و تولید محتوا و تحلیل اخبار که ازجمله رسالات پایگاههای خبری است به مصلحت حیطه رسانه کشور نمیباشد. جامعه فعلی نیازمند تحلیل صحیح و اصول وقایع امروز توسط خبرگزاریها و پایگاههای خبری است.
انتهای پیام/د